Jouw behandeldoelen bij SpA

Ontstekingen, pijn en klachten verminderen

Het verminderen van ontstekingen, pijn en klachten is één van de belangrijkste doelen bij de behandeling van SpA. Ontsteking van de gewrichten veroorzaakt niet alleen ongemak en pijn, maar kan ook leiden tot structurele schade aan het gewrichtsweefsel. Vooral als SpA onbehandeld blijft. Dit kan grote gevolgen hebben voor de functionaliteit van je gewrichten. Medicijnen worden vaak voorgeschreven om ontstekingen, pijn en klachten te verminderen en daarmee ook blijvende, structurele schade te voorkomen.

Klinische remissie bereiken en behouden

De behandeling van SpA draait vaak om het onder controle krijgen van de ziekte. Dit heet remissie: je hebt dan weinig of geen klachten meer. De ontstekingen in je gewrichten die schade aan je gewrichten kunnen veroorzaken, zijn dan ook minder of helemaal verdwenen. Remissie voelt voor iedereen anders, maar over het algemeen voel je je goed als SpA in remissie is. Je kunt om hier meer inzicht in te krijgen bijvoorbeeld elke dag je klachten bijhouden en opschrijven op welke manier ze je leven beïnvloeden.

Hoe klinische remissie precies gedefinieerd wordt, hangt af van welke vorm van SpA je hebt en de gebruikte meetmethoden. De arts kijkt in ieder geval naar de ziekteactiviteit aan de hand van bloedtesten, je dagelijks functioneren, ontstekingen aan de gewrichten, hoeveel pijn je hebt en andere, voor jou specifieke, symptomen. In de bloedtesten wordt onder andere gekeken naar de ontstekingswaarden in het bloed, zoals de bezinkingssnelheid van erytrocyten (BSE) en de C-reactief proteïne waarde (CRP). Deze moeten binnen de normale grenzen liggen.

Mobiliteit behouden

SpA kan leiden tot stijfheid en verminderde mobiliteit in de gewrichten en de wervelkolom. Het behoud van mobiliteit is daarom een centraal doel bij de behandeling. Fysiotherapie en oefeningen kunnen helpen om de mobiliteit en spierkracht te verbeteren, wat uiteindelijk ook helpt om je dagelijkse activiteiten, sport of hobby’s beter uit te voeren.

Haal het maximale uit je behandeling

Het kan lastig zijn om over SpA te praten. Hoe beïnvloedt de ziekte jouw leven? En hoe verwoord je wat je wil en wat jouw doelen zijn? Je weet ook niet altijd precies wat de mogelijkheden zijn. Het is daarom handig om meer inzicht te krijgen in jouw klachten en duidelijk te communiceren met je arts wat voor jou belangrijk is. Die kan dan samen met jou bepalen welke behandeling het beste bij jou past om jouw doelen te bereiken.

Vul de gesprekshulp in

Psychosociaal welzijn verbeteren

De invloed van SpA op je dagelijks leven is groot. Je kunt niet altijd alles doen wat je graag wilt en hebt vaak veel last van de chronische pijn en stijfheid. Dit kan ervoor zorgen dat je minder durft te ondernemen, je minder vertrouwen hebt in je lichaam of je depressief voelt. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan je sociale en psychisch welzijn, en om grip te krijgen op mentale klachten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door ondersteuning te zoeken bij een psycholoog en ervaringen te delen met andere mensen die SpA hebben. Het kan ook helpen om te praten over je ziekte met mensen in je omgeving die je vertrouwt.

Persoonlijke doelen

Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van je leven zo hoog mogelijk blijft, is het handig om na te denken wat jij belangrijk vindt in je leven. Wil je zoveel mogelijk blijven werken, afspreken met vrienden of sporten? Praat hierover met je arts, want je behandeling kan daar dan zo goed mogelijk op afgestemd worden. Probeer dat heel concreet te verwoorden. Het is duidelijker om in plaats van "Ik wil minder pijn", te zeggen: "Ik zou zo graag eens een 5 km loop willen doen." Ook duidelijk is: "Ik wil mijn dagelijkse wandeling met de hond kunnen blijven maken."

Praat met je arts

Neem de tijd om je behandeldoelen en persoonlijke wensen helder te bespreken met je arts. Durf eerlijk te zijn. Bespreek waar je, vanwege je ziekte, tegenaan loopt, wat je frustreert en wat je graag zou willen. Je behandeling kan dan daarop worden afgestemd. Maak gebruik van de gesprekshulp om inzicht te krijgen in je klachten en effectief te communiceren met je arts over je symptomen en behandeling. Zo kun je het maximale uit je behandeling halen.

Behandelingen bij SpA

Er zijn verschillende behandelingen en medicijnen bij SpA. Deze kunnen je helpen de ontstekingen te verminderen, de klachten te beheersen en je kwaliteit van leven te verbeteren.

Meer over behandelingen bij SpA

Wat is voor jou belangrijk?

Het kan lastig zijn om over SpA te praten. Hoe beïnvloedt de ziekte jouw leven? En hoe verwoord je wat je wil en wat jouw doelen zijn? Je weet ook niet altijd precies wat de mogelijkheden zijn. Het is daarom handig om meer inzicht te krijgen in jouw klachten en duidelijk te communiceren met je arts wat voor jou belangrijk is. Die kan dan samen met jou bepalen welke behandeling het beste bij jou past om jouw doelen te bereiken.

Vul de gesprekshulp in