Reumatoïde artritis

Behandelingen RA Jouw behandeldoelen bij RA Verhalen van anderen

Wat is reumatoïde artritis?

RA is een auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat het afweersysteem van je lichaam op een andere manier reageert op gezond weefsel en cellen, alsof ze schadelijke indringers zijn. Je lichaam maakt als reactie antistoffen aan en gaat in de aanval tegen lichaamseigen cellen en weefsels. Hierbij ontstaan er ontstekingen in je gewrichten, pezen of organen. RA is geen erfelijke ziekte. Wel zijn er aanwijzingen dat bepaalde erfelijke factoren iets meer kans geven op het ontwikkelen van de ziekte. Daardoor komt het in sommige families vaker voor. Ook omgevingsfactoren kunnen invloed hebben op het ontstaan van RA. Mensen die roken hebben bijvoorbeeld een grotere kans op het krijgen van RA dan mensen die niet roken.

De klachten verlopen wisselend en verschillen ook per persoon. Je hebt periodes waarin je veel last hebt van de gewrichtsontstekingen. Maar je hebt ook periodes waarin je geen of weinig last ervan hebt. Hormonen of stress kunnen hier invloed op hebben. Het kan ook zo zijn dat de klachten spontaan erger worden of juist verbeteren.

Symptomen

  • Gewrichten voelen warm aan
  • Gezwollen, stijve en pijnlijke gewrichten
  • Koorts
  • Minder goed kunnen bewegen
  • Stijfheid
  • Vermoeidheid

Hoe bepaalt reumatoïde artritis jouw leven?

Op welke manier beïnvloedt het jouw (dagelijkse) bezigheden? En wat zijn jouw wensen? Dit zijn allemaal belangrijke onderwerpen om te bespreken met je arts. De test en de uitslag helpen je om duidelijk in gesprek te gaan met je arts.

Vul de gesprekshulp in