Spondyloartritis

Behandelingen SpA Jouw behandeldoelen bij SpA Andere aandoeningen bij SpA

Wat is spondyloartritis?

SpA is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem van je lichaam reageert dan op een andere manier op gezond weefsel en cellen, alsof ze schadelijke indringers zijn. Je lichaam maakt als reactie antistoffen aan en gaat in de aanval tegen lichaamseigen cellen en weefsels. Hierbij ontstaan er ontstekingen in je gewrichten. SpA begint meestal tussen het 15e en 35e levensjaar. De aandoening komt vaker binnen sommige families voor en bij mensen die drager zijn van het gen HLA-B27. Erfelijke factoren lijken dus een rol te spelen bij het ontstaan van SpA.

Bij axiale SpA heb je vooral last van je bekken en wervelkolom. De ziekte van Bechterew is de bekendste vorm van axiale SpA. Op den duur kunnen de ontstekingen bij axiale SpA leiden tot een verstijving van de wervelkolom. Bij perifere SpA heb je met name ontstekingen in de grote gewichten van je lichaam, zoals in je armen of benen. De ontstekingen veroorzaken langdurig pijn en stijfheid, waardoor bewegen lastiger gaat. De klachten verlopen bij iedereen anders. Soms heb je periodes met opvlammingen waarin de klachten erger zijn, en soms heb je periodes waarin je geen of weinig last ervan hebt.

Symptomen

  • Gezwollen, stijve en pijnlijke gewrichten
  • Geheel gezwollen vinger of teen
  • Lage rugpijn die vermindert na het opstaan en bewegen
  • Stijfheid
  • Vermoeidheid

Let op bij andere klachten

Voorbeelden van andere klachten

  • Rode plekken op de huid
  • Wazig zien
  • Buikpijn
  • Jeuk
  • Gevoeligheid voor licht
Check al je symptomen
Ontstekingsziekten.nl

Haal het maximale uit je behandeling

Het kan lastig zijn om over SpA te praten. Hoe beïnvloedt de ziekte jouw leven? En hoe verwoord je wat je wil en wat jouw doelen zijn? Je weet ook niet altijd precies wat de mogelijkheden zijn. Het is daarom handig om meer inzicht te krijgen in jouw klachten en duidelijk te communiceren met je arts wat voor jou belangrijk is. Die kan dan samen met jou bepalen welke behandeling het beste bij jou past om jouw doelen te bereiken.

Vul de gesprekshulp in
placeholder

Behandelingen bij SpA

Meer over behandelingen bij SpA

Heb jij nog meer symptomen?

Als je SpA hebt, dan is de kans op een tweede of derde ontstekingsziekte groter. Dit komt omdat je extra gevoelig bent voor ontstekingen in je hele lichaam. Klachten kunnen zich gelijktijdig of na elkaar ontwikkelen. Het is daarom erg belangrijk om je symptomen goed in de gaten te houden. Bespreek jouw klachten ook altijd met je arts, zodat je een passende behandeling krijgt.

Vink jouw symptomen aan:

Darmen

Crohn of colitis ulcerosa

Huid

Psoriasis

Ogen

Uveïtis

Hoe bepaalt spondyloartritis jouw leven?

Op welke manier beïnvloedt het jouw (dagelijkse) bezigheden? En wat zijn jouw wensen? Dit zijn allemaal belangrijke onderwerpen om te bespreken met je arts. De test en de uitslag helpen je om duidelijk in gesprek te gaan met je arts.

Vul de gesprekshulp in