Terug naar verhalen

‘Ik heb mijn psoriasis eindelijk onder controle’, vertelt Astrid

Geen makkelijke jeugd

“Als kind ging ik naar de huisarts en die zei: ‘Ja, kinderen hebben eczeem, punt.’ Toen heb ik jarenlang eczeem gehad.” Dit duurde voort totdat haar eigen dermatoloog ziek was en ze naar een vervanger ging. Die vertelde haar dat zij geen eczeem had, maar psoriasis. “Dat vond ik een opluchting,” vertelt ze. “Want ik had vijf jaar lang iedere avond zalf gesmeerd en dan kreeg ik van mijn moeder op m’n kop, omdat het niet overging.”

Astrid had geen gemakkelijke jeugd. “Kinderen zijn heel direct. Ik mocht naast niemand zitten, werd niet uitgenodigd op verjaardagspartijtjes en op mijn verjaardagspartijtjes kwam ook niemand,” vertelt ze. Na de middelbare school ging Astrid naar de kunstacademie. Tijdens haar studie had ze weleens pijn in haar handen. “Ik ben naar de huisarts gegaan en die legde meteen de link tussen gewrichtsklachten en psoriasis. Dat was in die tijd heel bijzonder, want heel vaak werd artritis psoriatica niet herkend, omdat het niet altijd duidelijk in je bloedbeeld zichtbaar is.”

Op dit moment heeft Astrid haar psoriasis onder controle, dankzij de behandeling die ze krijgt voor haar gewrichtsklachten. Dezelfde middelen worden gebruikt bij extreem ernstige psoriasis. “De bijwerking is dat mijn huid helemaal gaaf is, want het was een en al psoriasis. Nadeel is dat deze medicijnen je weerstand enorm verlagen. Ik heb blaasontstekingen gehad en bij zware verkoudheid mag ik mijn medicijnen niet. Als ik twee weken geen injectie neem dan komen de plekken op mijn huid weer terug.”Toch heeft dit alles Astrid niet het plezier in haar leven ontnomen. “Ik ben actief als vrijwilliger bij de psoriasisvereniging. Hier beleef ik mooie avonturen en ontmoet ik mooie mensen die ik anders niet gekend zou hebben.”

“Bij de psoriasisvereniging beleef ik mooie avonturen en ontmoet ik mensen die ik anders niet gekend zou hebben.”

Project: Focus op mij, niet op mijn huid

Psoriasis is een veelvoorkomende huidaandoening die een grote negatieve impact kan hebben op zowel lichamelijk, emotioneel als sociaal vlak. In Nederland zijn er naar schatting 300.000 mensen met deze aandoening. Met het project ‘Focus op mij, niet op mijn huid’ wil het Huidfonds aandacht vragen voor psoriasis. Dit gebeurt door onderzoek te doen en tools en aanbevelingen te ontwikkelen om mensen met psoriasis te helpen kwaliteit van leven bespreekbaar te maken.

Lees verder over Astrid en over Focus op mij, niet op mijn huid op www.huidfonds.nl

Over het Huidfonds

Het Huidfonds is een erkende goededoelenorganisatie die het belang van een gezonde huid onder de aandacht wil brengen. ‘Hou van je huid, zorg voor je huid’ is de boodschap die wij uitdragen. Dit doen we door te werken aan drie doelstellingen:

  • Het voorkomen van huidaandoeningen
  • Betere zorg voor mensen met een huidaandoening
  • Acceptatie van de huid die ‘anders’ is

Haal het maximale uit je behandeling

Het kan lastig zijn om over psoriasis te praten. Hoe beïnvloedt de ziekte jouw leven? En hoe verwoord je wat je wil en wat jouw doelen zijn? Je weet ook niet altijd precies wat de mogelijkheden zijn. Het is daarom handig om meer inzicht te krijgen in jouw klachten en duidelijk te communiceren met je arts wat voor jou belangrijk is. Die kan dan samen met jou bepalen welke behandeling het beste bij jou past om jouw doelen te bereiken.

Vul de gesprekshulp in