Hidradenitis suppurativa
Hidradenitis suppurativa (HS) is een chronische ontstekingsziekte van de huid, waarbij je last hebt van diepe huidontstekingen. Het komt vooral voor op plekken waar de huid tegen elkaar wrijft, zoals de oksels, liezen, billen en onder de borsten. In deze huidplooien ontstaan pijnlijke, ontstoken bulten, puisten en abcessen. Dit heeft een enorme impact op je leven. Veel mensen schamen zich voor de plekken en worden beperkt in hun bewegingen door de pijn. Dagelijkse activiteiten, die voorheen heel gewoon waren, kunnen daardoor moeilijker of zelfs onmogelijk worden. Helaas is er nog geen genezing voor HS, maar er zijn wel behandelingen om de klachten te verminderen.
Behandelingen HS Jouw behandeldoelen bij HS Andere aandoeningen bij HSWat is hidradenitis suppurativa?
Het is niet helemaal bekend wat de oorzaak is van HS, maar er lijkt een verband te zijn met omgevingsfactoren, je immuunsysteem en erfelijke aanleg. HS begint meestal met kleine, rode bultjes op de huid, die na verloop van tijd kunnen veranderen in grotere, diepere puisten of abcessen. Soms kunnen deze openbarsten, waardoor er pus uitkomt. Dit kan een onaangename geur veroorzaken. Veel van de plekken zitten op intieme delen van het lichaam. Daarnaast kunnen er onder de huid tunnels ontstaan die deze abcessen met elkaar verbinden, wat de situatie nog complexer maakt.
HS zorgt voor een erg grote vermindering van de kwaliteit van leven. Je wordt beperkt in je dagelijks leven, hebt veel pijn en vaak ook schaamte. Met de juiste behandelingen kun je de symptomen verminderen. De symptomen en de ernst van de aandoening zijn voor iedereen anders. HS kan ook progressief zijn, wat betekent dat de klachten in de loop van de tijd steeds erger worden. Vroege diagnose en behandeling kunnen helpen om verdere complicaties te voorkomen en de symptomen beter te beheersen.
Symptomen
- Terugkerende, pijnlijke ontstekingen in lichaamsplooien zoals liezen of oksels
- Puisten of ontstekingen onder de borsten, op de billen of aan de binnenkant van de dijen, of diep onder de huid
- Abcessen (holtes met pus), deze kunnen ook openbarsten en tunnels vormen onder de huid
- Littekenvorming
- Vermoeidheid
- Algehele malaise
- Verminderde mobiliteit en ongemak bij bewegen
Let op bij andere klachten
Voorbeelden van andere klachten
- Gezwollen, stijve en pijnlijke gewrichten
- Diarree
- Lage rugpijn die vermindert na het opstaan en bewegen
- Buikpijn
Haal het maximale uit je behandeling
Het kan lastig zijn om over HS te praten. Hoe beïnvloedt de ziekte jouw leven? En hoe verwoord je wat je wil en wat jouw doelen zijn? Je weet ook niet altijd precies wat de mogelijkheden zijn. Het is daarom handig om meer inzicht te krijgen in jouw klachten en duidelijk te communiceren met je arts wat voor jou belangrijk is. Die kan dan samen met jou bepalen welke behandeling het beste bij jou past.
Vul de gesprekshulp inBehandelingen bij HS
Er zijn verschillende behandelingen en medicijnen beschikbaar voor HS. Deze kunnen je helpen de ontstekingen te verminderen, de klachten te beheersen en je kwaliteit van leven te verbeteren.
Naast geneesmiddelen zijn er ook andere dingen die onderdeel van je behandeling kunnen zijn, zoals je leefstijl, paramedische zorg of psychologische ondersteuning. Bespreek je klachten altijd duidelijk met je arts en bepaal samen wat voor jou de beste behandeling is.
Meer over behandelingen bij HSHeb jij nog meer symptomen?
Als je HS hebt, dan is de kans op een tweede of derde ontstekingsziekte groter. Dit komt omdat je extra gevoelig bent voor ontstekingen in je hele lichaam. Klachten kunnen zich gelijktijdig of na elkaar ontwikkelen. Het is daarom erg belangrijk om je symptomen goed in de gaten te houden. Bespreek jouw klachten ook altijd met je arts, zodat je een passende behandeling krijgt.
Vink jouw symptomen aan:
Darmen
Crohn en colitis ulcerosa
Gewrichten
Spondyloartritis
Wat is voor jou belangrijk?
Het kan lastig zijn om over HS te praten. Hoe beïnvloedt de ziekte jouw leven? En hoe verwoord je wat je wil en wat jouw doelen zijn? Je weet ook niet altijd precies wat de mogelijkheden zijn. Het is daarom handig om meer inzicht te krijgen in jouw klachten en duidelijk te communiceren met je arts wat voor jou belangrijk is. Die kan dan samen met jou bepalen welke behandeling het beste bij jou past.
Vul de gesprekshulp in